به گزارش شهرآرانیوز، تقریباً نیمی از جمعیت نزدیک به چهارمیلیوننفری مشهد بر اساس آخرین آمارها، زنان و بانوان هستند؛ جمعیتی که نیازهای ویژهای دارند و باید در مدیریت شهری به آن توجه شود، اما در همه این سالها شهر بهاصطلاح «مردانه» طراحی و ساخته شده است. توجه به نیازهای این گروه مهم جمعیتی در شهر، زیستپذیرکردن شهر برای آنها و افزودن نگاه زنانه و مادرانه به شهر باعث شد تا برای اولینبار در شوراهای شهر کشور، کمیسیون بانوان و خانواده در دوره ششم شورای اسلامی شهر مشهد تشکیل شود تا هم موضوعات خاص و تخصصی این حوزه را پیگیری کرده و هم اینکه تصمیمگیری برای بانوان را به خودشان واگذار کند. از عُمر این کمیسیون که همزمان با شروع دوره ششم شورای شهر تشکیل شده است، نزدیک به چهارسال میگذرد و فاطمه سلیمی، رئیس کمیسیون بانوان و خانواده شورای اسلامی شهر مشهد، از مهمترین دستاوردهای این کمیسیون خاص میگوید.
شهرهای دیگر هم از الگوی شورای ششم برای تشکیل کمیسیون بانوان الگو گرفتند. تشکیل چنینکمیسیونی در شورای شهر چه ضرورتی داشت؟
هدف از ایجاد این کمیسیون تعالی زیستپذیری شهری در حوزه بانوان و خانواده است، ضمن اینکه باید نیازهای ویژه بانوان در شهر توسط مدیریت شهری پاسخ داده شود. این نیازها گاهی به دلیل نبود نگاه زنانه و مادرانه به شهر، مغفول مانده و به آن توجهی نشده است. کمیسیون ویژه بانوان برای پیشبرد اهداف خودش سه مسیر برنامه و بودجه و ساختار، سختافزار و نرمافزار را در این سه سال تعریف کرد و جلو برد.
بودجه اختصاصی برای بانوان موضوعی است که تا پیش از تشکیل این کمیسیون و شورای ششم گویا در مدیریت شهری وجود نداشته است؛ اعدادی که در این سالها برای حوزه بانوان هزینه شده، چقدر بوده است؟
شورای ششم و کمیسیون ویژه بانوان و خانواده برای اولین بار در تاریخ شورا و شهرداری برش بودجهای ویژه بانوان را تصویب کرد که این عدد در سال ۱۴۰۲ حدود ۸۰ میلیارد تومان بود و در سال ۱۴۰۳ به ۳۶۰ میلیارد تومان رسید و این افزایش در سال چهارم هم به ۷۰۰ میلیارد تومان رسید؛ آن هم درحالیکه شهری مثل تهران برای بانوان چیزی نزدیک به ۲۰ میلیارد تومان بودجه دارد. جدا از بودجه، در حوزه برنامهریزی هم اتفاقات ویژهای برای اولین بار در شهر افتاد و با تکلیف شورای ششم، برش ویژهبرنامههای حوزه بانوان تدوین و در نظر گرفته شد که در آن، مسائل بانوان شهر رصد و از بین آنها مسائل مهمی احصا شد. ما در این مدت، راهاندازی ساختار اداره کل بانوان در شهرداریهای کشور را نیز پیگیری کردیم و در برنامه ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۵ شهرداری، برای اولینبار بخش بانوان در نظر گرفته شد.
یکی از مشکلات شهرهای بزرگ و ازجمله مشهد نبود زیرساختهای مناسب برای بانوان در آن است، زیرساختهایی مثل بوستانهای اختصاصی و فضاهای خاص؛ کمیسیون بانوان و خانواده برای ایجاد این زیرساختها چه گامهایی برداشته است؟
تقویت و ایجاد زیرساختهای شهری برای بانوان یکی دیگر از کارویژهها و دغدغههای مهم کمیسیون بانوان و خانواده بود و از دل همین دغدغه، ایده پارکهای شهربانو متولد و قرار شد تا در هر پارک ۵هکتاری یک فضای ویژه برای تفریح بانوان ساخته شود. شهربانو در دو پارک وکیلآباد و کوهسنگی افتتاح شد و شهربانو بسیج هم با سه هکتار مساحت در همین دوره مدیریت شهری افتتاح خواهد شد. بوستان بانوان پارک ۷۳هکتاری کرامت و شهربانو، آفتاب و طرق هم بهزودی کلنگزنی میشوند تا مساحت بوستانهای بانوان در دوره ششم شورای شهر به بیش از ۸۰ هکتار برسد. در کنار اینها و با راهبری کمیسیون بانوان و خانواده، پروژههای نیمهتمامی مثل سالن ورزشی مادروکودک و استخر بانوان شهید قربانی به بهرهبرداری رسید و از همه مهمتر اینکه حدود دو سال است با تصویب شورای ششم استفاده از دوچرخههای بایدو در بوستانهای بانوان رایگان شده است. امروز از ۵۰ هزار مشترک بایدو، ۱۸ هزار نفر خانم در بوستانهای بانوان، عضو بایدو هستند و تعداد دوچرخهها را به ۱۱۰ دستگاه رساندیم.
ما حتی در بحث ایجاد زیرساخت برای اشتغال بانوان سرپرستخانوار هم ورود کردیم و در گام اول، ایجاد و توسعه مراکز رویش با تمرکز بر جامعه هدف اقشار خاص، سرپرستخانوار و کسانی که به اشتغال نیاز دارند، انجام شد. با این روش، بانوان در اشتغال توانمند و وارد چرخه اشتغال میشوند. همچنین بازارهایی ایجاد و تخفیفهایی در عوارض و بهای خدمات برای بانوان در نظر گرفته شد. برای صدور مجوزهای فعالیتهای بانوان در روزبازارها و شببازارها و همچنین ساماندهی مشاغل، کارهای خوبی انجام شد و شاید باورکردنی نباشد، اما حدود ۳ هزار مجوز برای روزبازار و شببازار فقط برای زنان سرپرستخانوار در بازارهای شهرداری صادر شده است.